1) Neden Düşeriz: Düşmemizin sebebi bir tabiat kanunu olan yer çekimi kuvvetidir. Bir cismin ağırlığı demek, o cisme yer küresi tarafından uygulanan yerçekimi kuvveti demektir. İnsan düz ayak bir yerde düşse bile mutlaka bir yerini incitir. Eğer genç ve kuvvetli ise düşerken kendisini toparlayarak, bu işten en az zararla kurtulabilir. Tabii eğer yaşlı ise bu toparlamayı yapamayacağı için daha çok zarar görür. İnsanın düşme sonucu göreceği zarar önceden kestirilemez. Bu sonuç tesadüflere bağlıdır.
1) Gırgır vinç tanımı : Gırgır vinç yerine göre zemine (ki bu durumda yer vinci olarak isimlendirilir) veya inşa edilen binanın üst katlarından birisinde taban ve tavan arasına sıkıştırılarak monte edilebilen (ki bu durumda dam vinci olarak isimlendirilir) , kaldırma kapasitesi 350 kg’ a kadar değişebilen ,yukarıda bir makara bloğu ile sehpası bulunan, malzeme taşımaya yarayan kendisine özel bir kovası veya el arabası bulunan bir vinçtir. Bu vinçle yukarıya tuğla, kum, kireç, alçı ve harç gibi çeşitli inşaat malzemesi taşınır. Tuğla taşınmasında genellikle daha büyük kafes biçimi sepetler kullanılır. Ancak kalıp dikmesi, demir ve boru gibi uzun malzemeler de uygun bir şekilde bağlanmak suretiyle yukarıya taşınabilir. Son zamanlarda üst katlara monte edilebilen dam vinçleri yerine daha ziyade yer vinçleri kullanılmaktadır.
Türkiye’ de en çok iş kazası ve de en çok ölümlü iş kazalarının olduğu sektörlerden birisi inşaat sektörüdür. İnşaatlarda meydana gelen ölümlü iş kazalarının çoğunun sebebi ise yüksekten düşmedir. Eski mevzuatta yüksek yerler, yüksekliği 3 metreden daha fazla olan yerler olarak tanımlanıyordu. Ülkeden ülkeye bu yükseklik değişmekte idi. Ancak en son 05.10.2013 tarih ve 28786 sayılı resmi gazetede yayınlanan “ Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği”’ nin EK-4, A-1 maddesine göre, “Seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma; yüksekte çalışma olarak kabul edilir”
Kazı Yerinin Tanımı : Bir inşaat alanında, inşa edilecek olan binaların temel kazı yerleri ile, alt yapı , yol, su , pis su, elektrik …gibi tesisata ait kanal kazı yerleridir. Aşağıda belirtilen iş güvenliği tedbirleri alınmalıdır;
1) Mobil Çalışma Platformu Tanımı :
Mobil Çalışma Platformu tekerlekleri olan, bu tekerlekler üzerinde istenen yere taşınabilen, çalışma pozisyonunda tekerlekleri yukarıya kaldırılarak dört adet kol ile sabitlenen, elektrikle çalışan ve bir makas sistemi üzerinde hidrolik sistemle, yükselip alçalabilen bir platformdur. Elektrik donanımları 3 fazlı 380 Volt ile veya tek fazlı 220 Volt ile çalıştırılabilir.
1) PREKAST ATÖLYESİNDE İŞ GÜVENLİĞİ :
1-1) Prekast elemanların tanımı: İnşa edilen binalarda kullanılacak olan merdiven, merdiven sahanlığı, merdiven sahanlığı perde korkuluğu gibi yapı elemanları ile sanayi tipi binalarda kolon,çatı kiriş,aşık ve döşeme gibi yapı elemanlarıdır.Bunların ayrı bir yerde hazırlanması ve yerlerine monte edilmesi,haliyle inşaata hız kazandırır.
Belediye sınırları içinde meskun bölgelerde, yapı kazılarına başlamadan önce yapı alanının çevresi ortalama 2 metre yükseklikte tahta perde ile çevrilecek, payandaları içten vurulacak ve bunlar yapının bitimine kadar bu şekilde korunacaktır.Yapının oturacağı alanın çevresinin açık ve geniş olması halinde tahta perde yerine kazı sınırı gerisinden başlamak üzere 90 -100 santimetre yükseklikte bir korkuluk yapılacaktır.
Tünel kalıp , inşa edilen binanın bir katının ,duvar,kolon, kiriş ve döşemesinin, yani yatay ve düşey taşıyıcı elemanların ayni anda dökümünü temin eden, her bir odası veya boşluğunu içten kapatan , soğuk havalarda çabuk priz almasını temin etmek üzere içten ısıtılan çelik bir kalıp sistemidir.Tünel kalıplar,inşa edilecek olan binanın oda ölçüleri dikkate alınarak özel olarak imal edilir.Bina içindeki kapı ve pencere gibi yerlere boşluk rezervasyonları konur.Bu sistemde,genelde bütün duvarlar demir donatılı bir beton perde şeklindedir. Yani bu sistemde bu duvarlar bir dolgu duvarı değil ve fakat demir donatılı taşıyıcı bir duvardır. Tünel kalıp sisteminde, bir katın demir donatısı içinde, diğer klasik betonarme kalıplarının içinde ayrı ayrı yer alan kolon ,kiriş ve döşeme donatıları bir bütün olarak yer alır.Demir donatılı perde duvar kullanıldığı ve bu donatı da döşeme donatılarına bağlandığı için,bu sistemde ayrı bir kolon ve kiriş kalıbı veya donatısı bahis konusu değildir.Bu sebeple tünel kalıp sistemi ile yapılan binaların katlarında oda duvarlarında kolon ve kiriş çıkıntıları görülmez.Bu ise oda hacminden kazanç demektir.Tünel kalıp sistemi ile inşaat, mutlaka bir kule vincinin desteği ile yapılabilir.
1) İLGİLİ MEVZUAT:
Eskiden bu konu ile ilgili olarak , şu anda iptal edilmiş olan, “Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü” nde çok açıklayıcı bilgiler mevcut idi. Şu anda bu konuda alınması tedbirler, 05.10.2013 tarih ve 28786 sayılı resmi gazetede yayınlanan “ Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği” nin ekindeki, EK-4-B, Bölüm-II, Madde:17-46 arasındadır. Bu kısım ise daha önce bahsetmiş olduğum tüzükte çok kapsamlı olarak hükme alınmıştı. Ancak bu yeni yönetmelikte “Ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskeleleri ve iskele şeklinde kullanılan geçici iş ekipmanlarının, TS EN 12810-1,TS EN 12810-2,TS EN 12811-1,TS EN 12811-2 ve TS EN 12811-3 standartlarına ve ilgili diğer ulusal standartlara, konu ile ilgili ulusal standart bulunmaması halinde ilgili uluslararası standartlara uygun olması sağlanır “ifadesi vardır.